Hoe duurzaam en groen is Wonderwoods eigenlijk

Op het (nederlandstalige) internet zal je geen kritiek aantreffen op Wonderwoods. Een en al lof. Niemand durft een paar voor de hand liggende kritische vragen te stellen.

Je zou je bijvoorbeeld kunnen afvragen hoeveel extra beton en staal er nodig is om ervoor te zorgen dat er balkons aan het gebouw kunnen hangen waar zware bomen op staan. En beton en staal voor het grote waterreservoir bovenin om regenwater op te vangen en te bergen.Je zou je ook kunnen afvragen hoeveel energie er nodig is bij droge zomers om voldoende water ook naar de hoogste etages te pompen om de bomen te bewateren. De vraag is ook: waar moeten zonnepanelen liggen of hangen als alle dak – en geveloppervlak door groen in beslag wordt genomen?

Je zou je ook kunnen vragen of een gebouw dat zo zwaar wordt gebouwd en waarvan de bomen en struiken moeten worden onderhouden door speciaal opgeleide tuinlieden die zich aan touwen langs de gevels moeten laten zakken, niet zo kostbaar is dat daar alleen rijke mensen kunnen wonen en de woningnood dus niet oplost. Maar dat even terzijde.

Julien Pathe, leraar aan de Haute école d’ingénieure et d’architecture de Fribourg’ heeft de moeite genomen om haarfijn uit te rekenen hoeveel groen er per saldo aan het milieu wordt toegevoegd. Dat is even schrikken. Hij schreef er een rapport over.

Hieronder de conclusies volgens de originele franse tekst en daaronder de vertaling.

Et les conclusions de l’étude sont sans appel, résumées notamment par une cinglante conclusion : planter un arbre sur la tour équivaut à en supprimer 250 de la forêt en termes d’impact environnemental. Le rapport conclut également que le projet induit une augmentation de 66% de l’énergie grise et des émissions de CO2 par rapport à une structure plus sobre sans arbres. Ainsi, pour compenser le CO2 émis par la mise en place de 80 arbres sur le bâtiment, il faudrait planter…20 000 arbres supplémentaires sur une période de 60 ans. *

Het planten van een boom op de toren staat qua milieu impact gelijk aan het verwijderen van 250 bomen uit het bos. Het rapport concludeert ook dat het project zorgt voor een toename van 66% in energie- en CO2-uitstoot vergeleken met een soberder gebouw zonder bomen. Om de CO2-uitstoot te compenseren die wordt uitgestoten door het plaatsen van 80 bomen op het gebouw, zou het dus nodig zijn om 20.000 extra bomen te planten over een periode van 60 jaar.
* https://www.hubfinance.com/blog-post/urban-forestry-planter-un-arbre-sur-une-tour-equivaut-a-en-supprimer-250-de-la-foret