De Rekenkamer komt na een uitvoerige studie tot de conclusie dat het aantal vierkante meter groen per huishouden in Utrecht daalt, in elke geval in de onderzochte periode 2017 tot 2023. Daarmee bevestigt de Rekenkamer wat de UBS als jaren roept.
“Het is voor de toekomst zeer onzeker of de gemeente wél voldoende geld en medewerkers heeft om alle doelen te kunnen halen“, aldus de Rekenkamer. Kortom, die extra 60.000 bomen, vergeet het maar.
Projectleider, uitvoerders weten onvoldoende wat ze moeten doen. Vage beleidskaders, onzekere financiering (10 miljoen per jaar ipv de benodigde 80 miljoen per jaar), onvoldoende personeel, weinig of geen samenwerking. De conclusies worden grotendeels door het College onderschreven.
Eén conclusie trekt de Rekenkamer ten onrechte niet: groen in Utrecht is sluitpost en heeft totaal geen prioriteit. De politieke-en bestuurlijke wil ontbreekt om er meer van te maken. Er wordt de komende jaren zelfs verder op groen bezuinigd.
Aan één belangrijke oorzaak is de Rekenkamer ten onrechte nog voorbij gegaan: de herplantplicht bij de kapvergunning. Grote volwassen bomen mogen één op één vervangen worden door sprietjes. Het gevolg is dat ons bomenbestand met het jaar jonger wordt (minder bladerdak en dus minder schaduw en luchtfiltering).
Ander probleem is dat vervangen ook mag door een boom te planten ver bij de boom vandaan (bijv, de andere kant van Utrecht) die gekapt wordt. Dat leidt tot verdringing van bomen in wijken waar veel gebouwd wordt en bomen juist heel erg nodig zijn.
Kortom: veel mooie woorden over vergroening in Utrecht, maar, zoals de Rekenkamer schrijft: vooralsnog zijn het dromen en geen daden.