Stikstofdepositie erger dan gedacht

De uitstoot van stikstof (beter gezegd stikstofoxiden en ammoniak) in Nederland is de hoogste in Europa. Recentelijk werd bekend dat de neerslag daarvan in onze bossen 2 x zo hoog is dan gedacht en dat het terugdringen daarvan dus nog veel urgenter is dan door onze beleidsmakers wordt aangenomen. *

Stikstof is niet schadelijk. Pakweg 80% van de lucht die wij inademen bestaat uit stikstof. Schadelijk zijn (een teveel van ) stikstofoxiden (een verbinding van stikstof met zuurstof) en ammoniak (een verbinding van stikstof met waterstof).

Gemakshalve wordt gesproken over de schade van stikstof voor de natuur, maar bedoeld wordt dus het teveel aan stikstofoxiden en ammoniak.

Dat teveel aan stikstofoxiden en ammoniak in de lucht en in de bodem maakt dat gewassen als brandnetels, bramen, gras en algen in het water extra groeien, maar veel andere gewassen juist niet. En dat leidt tot schade aan bos, heide, schrale graslanden, vennen en nuttige schimmels, wat weer ten koste gaat van insecten, vogels en zoogdieren die daarvan afhankelijk zijn.

Teveel aan stikstofoxiden in de lucht is ook schadelijk voor de mens. In de longen reageert het met zuurstof en vormt daardoor irriterend stikstofdioxide en in combinatie met ammoniak ook secundair fijnstof. Zowel stikstofdioxide als fijnstof worden beschouwd als verontreinigers van in te ademen lucht.

Belangrijkste bronnen van het teveel aan stikstofoxiden zijn industrie (7%), verkeer (14%) en landbouw (50%). Wat een stad als Utrecht (met weinig industrie en landbouw) kan doen is vooral het beperken van verkeer dat van benzine en diesel afhankelijk is.

Dat beperken van verkeer betekent ook het beperken van op benzine en diesel aangedreven machines en het zoveel mogelijk vervangen daarvan door elektrisch aangedreven materieel die bij  nieuwbouw worden ingezet. En het vervangen van de auto door de fiets natuurlijk.

* https://nos.nl/artikel/2536890-stikstofgehalte-in-nederlandse-bossen-onderschat-blijkt-twee-keer-zoveel-te-zijn